#TDZG naju je navdušil

V maju sva se na povabilo organizatorja udeležila 4. edicije Tedna Dizajna Zagreb in se v okviru razstave #Expo in sejma #Market predstavila tamkajšnji domači javnosti in tujcem. Osrednja razstava v sodelovanju z avstrijskimi oblikovalci se je odvijala v prečudoviti stavbi Laube.

Nekdanja jahalna arena je danes preurejena v sodobno Laubo, ki zavzema precej specifičen koncept – to je hiša za ljudi in umenost. Je prostor, kjer se udejanjajo drugačne, nove ideje in se malo oddaljuje od klasičnega galerijskega in muzejskega formata. Lauba je medij, ki hrvaško sodobno umetnost predstavlja na mednarodni umetniški sceni.

V Laubi sva si ogledala zanimivo razstavo »Nelagodno« Katerine Kamprani, ki je vsakdanje produkte preobrazila tako, da pri gledalcu zbujajo nelagodnje. Razstava je na voljo tudi na internetu kot serija konceptualnih slik. Razstava SIT & SEE razstava je pokazala prerez inovativnih rešitev produktnega oblikovanja na področju pohištva za sedenje in svetil s področja Avstrije.

Letošnja in tudi prva t. i. tema #tdzg »V čemu je težava?« si zastavlja precej smotrno vprašanje s katerim želi izpostaviti, da dizajn rešuje probleme. Dizajn se pogosto enači z modo, stilom in marketinškim orodjem, vendar je veliko več kot to. Danes najboljši oblikovalci ne ponujajo samo rešitev za težave, ampak tudi preoblikujejo sistem, ki proizvaja te težave.

V okviru Dizajn Parka so potekale tudi razstave študentov umetniških smeri. Naju je najbolj navdušila razstava študentov Tekstilno-tehnološke fakultete »Rapsodija v rumeno-modri z malo pikslov«. Celoten dnevni prostor (pohištvo, stene, televizor, posode) so oblekli v isti vzorec blaga, s katerim se preneha boj proti izgubi individualnosti, in je neke vrste odgovor na poenotenje prostora in intimnosti. Delo je kritika današnje družbe, prepravljene z družbenimi omrežji in lažnim prikazom socialne vključenosti, ki vodi do izgube identitete.

Razstava Expo, katere del sva bila, pa je prikazala izbor izvirnih, inovativnih in kakovostnih del z različnih področij designa. Prodajni sejem Market, ki je tudi potekal v Dizajn parku, pa je posebna zgodba, kjer sva imela priložnost spoznati in se pogovarjati s kupci ter tako pridobiti neposredne odzive na najin nakit. Lahko bi zaključila, da so naju dobro sprejeli in da se nama sedaj odpirajo nove poslovne poti na tem tržišču. Zelo sva bila vesela tudi novih spoznanj z ostalimi oblikovalci, tako iz Hrvaške kot tudi iz Slovenije. Fino je, kadar se nakupu zberemo podobno misleči, pa vendar med sabo različni. Nepogrešljiva so takšna poznanstva in izmenjava mnenj, nasvetov itd.

Večeri so se odlično zaključili, saj smo bili deležni kar nekaj dobre elektronske glasbe. Petkov večer je popestril Kruder, ki je sicer tudi del kolektiva Kruder & Dorfmesiter z Dunaja. V soboto pa so nastopili domači Nipplepeople. Gre za elektropop duo, ki svojo glasbo postavlja v ospredje, zato se tudi ne kaže s svojo direktno podobo. Zelo zanimiv koncept, ki je tudi nama precej domač.

Velika pohvala gre celotni organizacijski ekipi, ki je pripravila dober program, obenem pa cel teden skrbela za nas in nam bila na razpolago, da je vse potekalo kot mora in da smo lahko poleg dela tudi uživali in se neskončno zabavali. Well done, guys. Se vidimo naslednje leto!

Fotografije: FB Tjedan dizajna in arhiv SUÌ

Galerija

SUI_jewellery_Design Week Zagreb_tdzg_Market1
SUI_jewellery_Design Week Zagreb_tdzg_Market2
SUI_jewellery_Design Week Zagreb_tdzg_Market3
SUI_jewellery_earrings_Design Week Zagreb_tdzg_Market4
SUI_jewellery_Design Week Zagreb_Expo_entrance
SUI_jewellery_Design Week Zagreb_Expo
SUI_Design Week Zagreb_Lauba1
SUI_Design Week Zagreb_SIT_SEE
SUI_Design Week Zagreb_Lauba2
SUI_Design Week Zagreb_Design Park1
SUI_Design Week Zagreb_Design Park2
SUI_Design Week Zagreb_Design Park3
SUI_Design Week Zagreb_Kruder_Design Park4
SUI_Design Week Zagreb_Design Park5

    Kontaktirajte nas